Polisi Pemulangan

Produk yang telah dibeli tidak boleh dipulangkan kecuali..

Barang yang anda tempah salah diterima

Kami memohon maaf jika anda telah menerima barangan yang salah dengan tidak sengaja. Ini bukan adalah perkara biasa dan kami mahu menyelesaikan ini secepat mungkin untuk anda.

Untuk menerima bayaran balik atau gantian , anda mesti kembalikan item tersebut dalam keadaan yang sama seperti anda terima dan dalam masa 14 hari dari hari di mana anda menerima item tersebut.

Barangan yang rosak

Sila menerima permohonan maaf kami jika anda telah menerima item yang rosak. Kami memahami bahawa hal ini boleh mengecewakan dan mahu menyelesaikan ini secepat mungkin untuk anda.

Jika anda lihat bahawa perkara itu rosak, sila hubungi kami segera. Anda perlu memberitahu kami apa jenis kerosakan itu secepat mungkin dan selepas mendapati ya, barang itu rosak, kami akan memberi nasihat apa yang perlu dilakukan seterusnya.
Polisi Pemulangan kami untuk barang-barang yang rosak berpegang hak berkanun anda.

Produk tidak diterima

Kami memohon maaf jika anda tidak menerima barangan anda. Ini bukan adalah perkara biasa dan kami mahu menyelesaikan ini secepat mungkin untuk anda.

Untuk menerima penggantian , anda mesti memaklumkan kepada kami bahawa anda tidak menerima barangan anda dalam masa 14 hari dari hari di mana anda menerima e-mel daripada kami mengesahkan bahawa perkara itu telah dihantar. Sila ambil perhatian kami tidak boleh mengeluarkan bayaran balik untuk barangan yang hilang , hanya penggantian sahaja.

Apa yang kami akan lakukan seterusnya

Semua produk yang dikembalikan kepada kami akan diperiksa oleh Unit Pemeriksaan kami. Jika anda layak mendapat bayaran balik , maka kami akan membayar balik harga item anda.

Pulangan biasanya diproses dalam tempoh 7 hari bekerja selepas menerima pesanan dibatalkan, dan selewat-lewatnya dalam tempoh 30 hari dari tarikh penerimaan .

Pengembalian barang gantian

Jika item yang anda pesan didapati rosak dan kami menggantikannya , anda mempunyai hak untuk membatalkan pesanan anda berkenaan dengan produk gantian dalam tempoh 7 hari bekerja bermula pada hari selepas anda menerima barang ganti dan menerima bayaran balik.

Kos Pengembalian Barang

Sila ambil perhatian bahawa kami hanya boleh membayar balik kos pos untuk kembali item yang mana kami:
menghantar item yang salah, atau produk yang telah rosak.

Kami tidak akan membayar balik bayaran pos bagi barangan didapati dalam keadaan baik dan kesilapan anda memnuat tempahan produk. Kos penghantaran item pulangan kepada anda akan bergantung kepada item dan akan dimaklumkan kepada anda selepas proses ujian telah selesai.